CULTUREEL OOSTERNIELAND
 

Open Podium

Zaterdag 19 september 2009
14:00 uur, Nikolaaskerk te Oosternieland

Van onze plaatselijke verslaggeefster Trijn van Lottum

Een heerlijk warme septemberdag en dan klokgelui…….., een uitnodiging om de culturele middag, het “ OPEN PODIUM” voor en door inwoners in het kerkje van Oosternieland, bij te wonen. .
Op initiatief van Ingeborg van der Wis, Trudy Kappers, Carma Suiveer en Dianne Wiegers was er een middagvullend programma georganiseerd . Diverse optredens van diverse buurtbewoners.
Bij binnenkomst werd iedereen hartelijk verwelkomd en draaide er een doorlopende video van Oosternieland . Het interieur van de kerk , toch al zo eenvoudig mooi, was extra opgeluisterd door de bijzondere handgemaakte quilts van mevrouw van Stein. Het kerkje raakte langzamerhand vol, de banken waren allemaal bezet.

Erik Visser presenteerde de middag en hij stimuleerde het publiek met de goede raad, staande ovaties te geven aan de artiesten, om waardering, enthousiasme te tonen en om de bilspieren te ontspannen. Kerkbanken zijn hard.

Er was geschiedenis door Anneke van Kalker: de geschiedenis over Oosternieland en het kerkje. Zij besloot haar lezing door te zeggen dat een kerk een plaats is om elkaar te ontmoeten en dat hebben we ook gedaan deze middag.

Het regionale gevoel werd extra aangewakkerd door het trio 1,5 MRT
( Jan, Leo en Eppe). Heel gloedvol werd het dorpslied van Oosternieland gezongen en menigeen zong het refrein mee.
Wij voelden ons thuis in Oosternieland.

De “Three man acting strange and Monty” (Drie mannen die zich raar gedragen) bestond uit drie jongeren, Ewoud, Rodney en Michael, die vertaalde teksten van Monty Pyton met prachtige mimiek op voerden. Deze jongens mogen het meer doen, vooral de laatste sketch was geweldig.

Jasper Joris en Vincent hadden het plan opgevat om de honden te fotograferen die er in Oosternieland rondlopen. Mooie foto slide-show van de meeste honden hier in ons dorp. Wist u wel, dat er meer dan dertig honden ook tot de bewoners gerekend kunnen worden ?

Niet alleen honden zijn ruimschoots aanwezig. Onder de titel : “Waar een klein dorp groot in is”, een leuke film van Dianne met interviews met tweelingen , blijkt ook nog eens dat hier 5 tweelingen wonen.

De laatste bijdrage van Oosternielanders(sters) was van Eppe en Klazien, mooie Groninger liedjes, met gitaar begeleiding, en een Engelstalig nummer. Tijdens het laatste nummer werden op het scherm hele mooie foto’s getoond van oud Oosternieland.

Na de pauze traden Marietta en Bertito op, gitaarmuziek, Spaanse liedjes, dans en natuurlijk castagnetten. Dat hadden de bouwers van het kerkje, halverwege de dertiende eeuw ook nooit kunnen bedenken, een Spaande fandango in hun Godshuis.
Ondanks een paar geheimzinnige knallen( wat was dat nou?) tijdens de dans was het een prachtig optreden en ook buiten het kerkje waren muziek en zang een genoegen om naar te luisteren. Zoals de hele middag een groot genoegen was.

De artistieke medewerkers, de organisatrices, de vrijwilligers, de sponsors en het publiek van Oosternieland hebben het geweldig gedaan, want het was ook heel bijzonder, deze heerlijke septembermiddag in Oosternieland.

BIS BIS BIS !!!!!