CULTUREEL OOSTERNIELAND
 

Maarten van Rossem
Donderdag 30 juni 2011 19:30uur

Wat brengt ons de 21e eeuw?

Een week voor de lezing ontvangt de Cultuurcommissie Oosternieland een bevestigingsmail van Maarten van Rossen met de boodschap dat hij donderdagavond de 30ste er naar streeft om 19.30 aanwezig te zijn. De geplande aanvangstijd.

Om 19.35 uur arriveert de heer Van Rossem met zijn chauffeur en begint doodgemoedereerd aan een kopje koffie. Terloops merkt hij op dat hij heeft genoten van de autorit door het mooie Hogeland van Groningen  en dat hij prettig op tijd is voor aanvang van 20.00 uur. Na de mededeling van onze kant dat de aanvangstijd 19.30 uur is, staat hij kalm op om met  de koffie in zijn hand direct het podium te betreden en de lezing te beginnen.

In de bomvolle kerk wordt al met spanning en enthousiasme uitgekeken naar de komst van de historicus. Trudie Kappers opent de avond met een welkomstwoord en geeft aan dat er in de pauze bij de aanwezige boekhandel Venema uit Uithuizen boeken van Van Rossem kunnen worden gekocht en door Maarten van Rossem gesigneerd worden.

Voor de pauze vergelijkt Van Rossem de vaderlandse geschiedenis met de huidige tijd en neemt geen blad voor de mond als het gaat over het huidige gedoogkabinet, waarbij Maxime Verhagen en Gekke Geert  “als Limburg ooit bij België was gebleven dan hadden we nu beduidend minder problemen”  er behoorlijk van langs krijgen.  Verder is er veel aandacht voor de Europese Unie en de Euro.

Na de pauze kan het publiek vragen stellen en antwoordt Van Rossem uitgebreid op zijn eigen humorvolle wijze. Er is aandacht voor de invloed van China op onze economie, de uitputting van energiebronnen en de invloed van de media. Om 22.30 uur eindigt het betoog en wordt Maarten van Rossem bedankt met het overhandigen van het boek “Oosternieland, fragmenten uit de geschiedenis van kerk en Dorp”.

De Cultuurcommissie Oosternieland en het publiek kijken terug op een zeer geslaagde avond. Van Rossem zelf heeft ook zeer genoten van de avond in het kerkje van ons mooie dorp.

 

Maarten van Rossem in de stampvolle voormalige kerk van Oosternieland

iN

Van de bijeenkomst zijn videoopnamen gemaakt. Deze kunt u op YouTube bekijken. Hieronder de links: (met een verontschuldiging voor de matige geluidskwaliteit).

DEEL 1
DEEL 2
DEEL 3
DEEL 4
DEEL 5
DFEEL 6
DEEL 7 (SLOT)


De Ommelander Courant heeft een uitstekend verslag opgenomen in de editie van 04-07-2011
Lees hier de tekst van dit verslag

Ook een prima verslag van deze bijeenkomst in het Dagblad van het Noorden dd. 02-07-2011